NORTH AMERICAN MINIATURE AUSTRALIAN SHEPHERD

även kallad

MINIATYR AUSTRALIAN SHEPHERD

har blivit godkänd i AKC i maj 2011 med det nya rasnamnet

Miniature American Shepherd

 

Senaste nytt från Mascusa

American Shepherd safe_image[1]

Mini Aussie HistoriaMini Aussie Historia 2 

Skickat  30 juni 2013          Från: Patricia Mascusa      Till: Louice Wessling     

We are working to complete all AKC requirements so that we can submit an application for full reqcognition, and are hopeful we can do this in time to gain full recognition in mid to late 2014.

So I am also hopeful that once this is done, an application can be submitted to FCI for recognition of the Miniature American Shepherd .
 
 
När Miniature American Shepherd har blivit godkänd av FCI kan de bli godkända av SKK.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Följande är officiella delgivningshandlingen från AKC.

Det är med stor glädje vi informerar att AKC styrelsen vid sitt sammanträde i maj, godkände inrättandet av Miniature American Shepherd och utsåg Miniature American Shepherd Club (MASCUSA)  att vara moderklubben för denna ras.                                      

AKC Styrelsen har godkänt begäran AV USA Australian Shepherd Association att öppna stamboken av AKC Australian Shepherd,  för ATT SKAPA EN NY RAS SOM SOM SKA KALLAS MINIATURE AMERICAN SHEPHERD.

AKC Styrelsen godkände dessutom att utse klubben tidigare känd som den nordamerikanska Miniatyr Australian Shepherd Club of the United States of America (NAMASCUSA), att vara Moderklubben för Miniatyr Amerikanska Shepherd.  Namnet på klubben ändras till Miniature amerikanska Shepherd Club i USA, (MASCUSA). Hundar hittills registrerats i moderklubben och andra register som anges av moderbolagets Club kommer också att vara berättigade till inskrivning i AKC stiftelsen Stock Service. Läs mer på  http://www.mascusa.org

 

OM MINIATURE AMERICAN SHEPHERD

Ursprunget till Aussie började i slutet av 1800-talet när ranchägare från västra USA  importerade får från Australien. Djuren skeppades till America tillsammans med basiska herdar och deras vallhundar.

Ranchägare i den amerikanska västern, var enligt uppgift mycket imponerad av dessa "små blå hundar med stubbsvans"  som hade naturliga valliningsinstinkter och som var mycket lättlärda. De var också mycket hängivna sin familj vilket gjorde dem till en idealisk hund att ha på gården där den vaktade hemmet. Så ranchägarna började korsa dessa små blå, med deras egna vallhundar.

Resultatet blev Australian Shepherd.

1968 började ett avelsprogram av en hästkvinna i Norco, Kalifornien speciellt för att framställa mycket små Australian Shepherds. Hennes namn var Doris Cordova, och den mest kända hund från hennes kennel är Cordovas Spike. Spike skickades till Bill och Sally Kennedy för att fortsätta att utveckla en rad miniatyr Aussies under B/S kennelnamn. En annan familj, Chas Lasater Valhalls kennel  kom snart också att bli mini Aussie uppfödare.

Mini/Toy Aussien skapades genom selektiv avel med små Australian Shepherds.  Den har inte enbart avlats på storleken utan precis som många andra raser även på temperament, hälsa och syfte, för att få fram en snabb och uthållig hund som även var en trevlig familjehund.

 

 

Miniatyr American Shepherd är en liten renrasig spegelbild av standard Aussie, bara i ett mindre lite lugnare paket. Mini Aussien är uppmärksam, och har hög intelligens.

Den är mångsidig och rolig att träna, utför sina tilldelade uppgifter med stil och entusiasm, och lär sig fort och lätt. De är avslappnade, och mycket familjekära.

Eftersom Mini Aussies är ytterst lojal och hängiven sin familj, kan några vara reserverad och misstänksam mot främlingar.

Som med alla andra raser, är tidig socialisering av Mini Aussie av yttersta vikt.

Mini Aussien  mår bra när de får vara delaktiga i familjens aktiviteter. Den passar bäst i familjer som är villiga att spendera tid till motion och tillåter hunden vara en del av familjen.

Mini Aussien älskar att följa med sin ledare på löpning och långa promenader .

Mini- Aussies är mycket lämplig som gårdshund, och till många olika sporter  som agility, freestyle, freesbee, lydnad, spår och mycket mer. Mini-Aussie är en mycket rolig trevlig kompis, och härlig familjemedlem.

Populariteten har ökat de senaste åren genom en kombination av deras storlek, energi och uthållighet.

Storleken på standard Aussie är ungefär 47–58 cm .

Miniatyr storlek mellan 35-46 cm under 35 cm är den för liten enligt standard och kallas då toy. Det går inte att garantera vilken storlek det blir på en liten Mini Aussie valp, i samma kull kan valparna bli från 35cm upp till 46 cm, och även toy.

De kan födas med olika längd på svansen. Stubb, halvlång o Lång svans.

De finns i färgerna Blue Merle,  Red Merle, Black tri  och red tri.

Färgen på ögonen kan vara brun, blå, bärnsten eller kombination av dessa, även fläckar och marmorering.

Miniatyr Aussie  kan bli upp till 16 år gamla.