Miniature American Shepherd 

 godkänd ras av Svenska Kennelklubben SKK 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MINIATYR AUSTRALIAN SHEPHERD

har blivit godkänd i AKC  maj 2011 med det nya rasnamnet

Miniature American Shepherd

American Shepherd safe_image[1]

IT'S OFFICIAL!

 

Följande är officiella delgivningshandlingen från AKC.

Det är med stor glädje vi informerar att AKC styrelsen vid sitt sammanträde i maj, godkände inrättandet av Miniature American Shepherd och utsåg Miniature American Shepherd Club (MASCUSA)  att vara moderklubben för denna ras.                                      

AKC Styrelsen har godkänt begäran AV USA Australian Shepherd Association att öppna stamboken av AKC Australian Shepherd,  för ATT SKAPA EN NY RAS  SOM SKA KALLAS MINIATURE AMERICAN SHEPHERD.

AKC Styrelsen godkände dessutom att utse klubben tidigare känd som den nordamerikanska Miniatyr Australian Shepherd Club of the United States of America (NAMASCUSA), att vara Moderklubben för Miniatyr Amerikanska Shepherd.  Namnet på klubben ändras till Miniature amerikanska Shepherd Club i USA, (MASCUSA). Hundar hittills registrerats i moderklubben och andra register som anges av moderbolagets Club kommer också att vara berättigade till inskrivning i AKC stiftelsen Stock Service. Läs mer på  http://www.mascusa.org 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De 2 första Mini Aussies kom till Sverige och Daloro Gård år 2006 och sedan dess har deras antal stadigt vuxit, förvärvat en stor respekt, popularitet och en entusiastisk skara eftersom de visar sig gång på gång att bli fantastiska brukshundar, som kan vända sin tass till alla verksamheter som krävs av dem. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

HISTORIA

Ras-historien är lånad av UKMASC (Miniature American Shepherd Club of United Kingdom)

Den antika historia, Aussie som ras är oklart, liksom orsaken till dess missvisande namn. Allt vi kan säga säkert är att rasen som numera kallas "Aussie" uppstod i Amerika i slutet av 1800-talet, skapas från de arbetande hundar av amerikanska herdar och djurskötare.

År 1849 California Gold Rush, befolkningen i den amerikanska västkusten expanderat kraftigt.   Ett stort antal får fördes in för att föda befolkningen med mat och kläder till den växande befolkningen. Från östra Amerika kom herdar, får och deras låglänta europeisk stil vallhundar,  från syd-väst kom herdar och får med sina mer robusta, mexikansk stil hundar. Får kom också med båt från Australien och andra regioner, tillsammans med herdar och deras egna vallhundar.

Ranchägare i den amerikanska västern, var enligt uppgift mycket imponerad av dessa "små blå hundar med stubbsvans"  som hade naturliga valliningsinstinkter och som var mycket lättlärda. De var också mycket hängivna sin familj vilket gjorde dem till en idealisk hund att ha på gården där den vaktade hemmet. Så ranchägarna började korsa dessa små blå, med deras egna vallhundar.   

 Resultatet blev  Australian Shepherd

Ingen vet varför namnet "Australian" applicerades på nya hybrid vall hunden som uppstod.  Det är möjligt att många av de hundar som importeras från Australien var blå merle och adjektivet "Australian" kom att betyda någon hund av denna ovanliga pälsfärg.  Smeknamnet på de tidiga Aussies var "Little Blue Dogs", ett namn som fastnat i många år, och blue merle är fortfarande en av de klassiska pälsfärger i Aussie.  De olika stammar av vallhundar som kom i den amerikanska västern på 1800-talet och 1900-talet korsades för att uppnå en stil av hund, som passar bäst för jobbet och terräng.  Det främsta kravet var att dessa hundar skulle vara överträffade på vallning,  vilket innebar att den korsning  faktiskt var mer betydligt och fokuserad än vad som var fallet med många moderna raser.

 De allmänna egenskaperna hos Aussies, som stöds av bevis från historiska redogörelser, tyder på att rasens bakgrund dominerar av vallhundar från de brittiska öarna, med lite spanska / baskiska inflytande. Till och med de australiska hundarna kunde spåras tillbaka till europeiska förfäder. Den Australian Shepherd är därför inte en australisk ras, det är en amerikansk ras, som utvecklats i den amerikanska västern.  Den selektiva aveln som pågick i många generationer fokuserade på aspekter av den hund som gjorde det möjligt att fungera som en effektiv Stockdog i den regionen.

Det som framkommit från denna melting-pot var  för att passa de krav som är en hund, som klarar hårt väder, har gott om hastighet, smidighet, energi och uthållighet och är lojal, intelligent, flexibelt och oberoende, och samtidigt lydig.

Miniatyr Australian Shepherd Den "Mini Aussie" är inget mer och inget mindre, än en storleks variant av Australian Shepherd. På grund av att det är olika förfäders ursprung, har ett brett storleksintervall på Aussie alltid funnits hela rasens historia - och hundar vid den mindre änden av den naturliga kurvan är tydligt dokumenterade i historiska fotografier records och register.  Faktum är att många ras experter tror att den ursprungliga Aussie var en måttligt stor hund som selektivt parades större eftersom får uppfödning minskat och boskapsuppfödning ökat.  Nötkreatur ranchägare föredrog en större hund att arbeta med på större lager.  Vissa Aussie ägare fortsätter att föredra en mindre storlek Aussie, medan andra föredrar den större.

 Aussies kom till den bredare allmänhetens uppmärksamhet under 1950 och 60-talet, utställningsmonter av Jay Sisler och hans hundar som utfördes  på Rodeos i hela USA.  Jays hundar visades också i filmer och flera framträdande plats i stamtavlorna för den moderna Australian Shepherd.

Aussien är en relativ nykomling till renrasiga register, endast formellt registrerats sedan 1957 Den första organisationen att registrera stamtavlorna för Aussies var National Stock Dog Registry (NSDR) som upprätthålls härstamningsregistret för Australian Shepherd Club of America (ASCA, bildat 1957) tills ASCA etablerat det egna inspelningstjänster 1971. 

Under 1960-talet en kalifornisk häst kvinna som heter Doris Cordova förvärvade flera små arbets Aussies från rodeo kretsen och började ett avelsprogram för att bevara den mindre drag. Trots dessa mindre hundar förvärvat "Miniature" etikett, var det ord som används enbart för att hänvisa till sin storlek i jämförelse med de större exempel på rasen.  Ordet "miniatyr" har aldrig inneburit en avsaknad av renrasiga avels eller någon brist i form eller funktion.
Den mindre storlek Aussies, med hjärtat, intelligens och drivkraft att arbeta, och ändå vara tillräckligt liten för att resa lätt till aktieshower och vara en "hus" hund, väckte snabbt uppmärksamhet av erfarna Australian Shepherd uppfödare och entusiaster. Ett antal klubbar bildades och utbildade avel uppmuntrades att diversifiera genpoolen och upprätthålla konformation och typ.  Herding instinkt, intelligens och drivkraft har omsorgsfullt bevarats och många Mini Aussies fortsätta att arbeta med en mängd olika djur i dag.  Som med alla Aussies på den tiden, var Doris Cordova s ​​mindre hundar registrerade hos NSDR.  Den NSDR var den ursprungliga överordnade registret för Aussies och den första registrerade "Miniature" Australian Shepherd var 15 "blue merle hund Cordovas Spike.

 Mini Aussies blev alltmer populära i hela sitt hemland USA. Under tiden 1977 ASCA antog en rasstandard som påstår att önskad höjd för Aussies bör vara 20-23 " för män och 18-21" för
kvinnor och för nästa årtionde under olika register och paraplyorganisationer, har både storlek sorter av Aussie visas bredvid varandra i utställningsringen. 1993 AKC (American Kennel Club) erkänns officiellt Australian Shepherd som ras och USA Australian Shepherd Association (USASA) bildades. Beslutet att få AKC erkännande var kontroversiell i Aussie broderskap, som det har varit med många arbetande raser. Många uppfödare ansåg att AKC show-ringen miljö placeras alltför stor vikt vid ras överensstämmelse och inte tillräckligt med prestanda, så ASCA själv avböjde att delta i AKC och förblir till denna dag, en separat organisation.

Den AKC erkännande av Aussie 1993 haft en stor dominoeffekt för mini Aussies. Reglerna för den primära showen organisationen besöks av minis (ARBA) anges att för en ras att kvalificera sig för "Group" och "Best in Show" konkurrens, det kunde inte ha ett namn associerat med en AKC ras.Nu används av AKC "Australian Shepherd", ordet "Australian" inte längre användas av minis.  Således begreppet "North American Shepherd" lanserades för att beskriva mini Aussie.

 Under 2011 två decennier efter sina större släktingar och efter år av intensiv och hetsig debatt, fick rasklubben NAMASCUSA AKC erkännande för minis också. Det krävs ett effektivt sätt att skapa en ny och separat "ras" kallas Miniature amerikanska Shepherd. Även för tillfället Mini amerikaner är fortfarande - i praktiken - små Aussies med ett nytt varumärke, inom några generationer AKC Miniature amerikanska Shepherd, som verkar inom det egna genpool, blir en separat och distinkt ras.

Mini Aussies kom till Sverige 2006 och sedan dess har deras antal stadigt vuxit, förvärvat en stor respekt, popularitet och en entusiastisk skara eftersom de visar sig gång på gång att bli fantastiska brukshundar som kan vända sin tass till alla verksamheter som krävs av dem.  I våra hjärtan kommer våra hundar alltid att vara små Aussies. Numera  har de bara ett annat namn.

 Fancy Face blev starten för Mini Aussie i Sverige. 

 Fancy 10 år (2)

      Första Mini Aussie som kom till OSS I Sveige år 2006     

Celebrity Wards Fancy Face

Fancy blev starten för MiniAussie 

Fancy född 17 juni 2004, hon är en helt fantastisk underbar liten Aussie. Hon har lämnat många fina och mycket trevliga avkommor, som har tävlat med gott resultat i Agility och lydnad m.m.   Fancy blev 16 år 6 månader. Hon har aldrig varit sjuk, alltid pigg och glad. 

 

 ---------------------------------------------------------------------------------

 

Miniatyr American Shepherd är en liten renrasig spegelbild av standard Aussie, bara i ett mindre lite lugnare paket. Mini Aussien är uppmärksam, och har hög intelligens.

Den är mångsidig och rolig att träna, utför sina tilldelade uppgifter med stil och entusiasm, och lär sig fort och lätt. De är avslappnade, och mycket familjekära.

Eftersom Mini Aussies är ytterst lojal och hängiven sin familj, kan några vara reserverad och misstänksam mot främlingar.

Som med alla andra raser, är tidig socialisering av Mini Aussie av yttersta vikt.

Mini Aussien  mår bra när de får vara delaktiga i familjens aktiviteter. Den passar bäst i familjer som är villiga att spendera tid till motion och tillåter hunden vara en del av familjen.

Mini Aussien älskar att följa med sin ledare på löpning och långa promenader .

Mini- Aussies är mycket lämplig som gårdshund, och till många olika sporter  som agility, freestyle, freesbee, lydnad, spår och mycket mer. Mini-Aussie är en mycket rolig trevlig kompis, och härlig familjemedlem.

Populariteten har ökat de senaste åren genom en kombination av deras storlek, energi och uthållighet.

(Storleken på standard Aussie är 47–58 cm  i mankhöjd.)

Ras standard för Miniatyr American Shepherd är,

Höjd för hanar är från 36 cm upp till 46 cm 

Höjd för tikar är från 33 cm upp till och med 43 cm.

 

Det går inte att garantera vilken storlek det blir på en liten Mini Aussie valp, i samma kull kan valparna bli från 33 cm upp till 46 cm eller mer. 

De kan födas med olika längd på svansen. Stubb, halvlång o Lång svans.

De finns i färgerna Blue Merle,  Red Merle, Black tri  och red tri.

Färgen på ögonen kan vara brun, blå, bärnsten eller kombination av dessa, även fläckar och marmorering.

Miniatyr Aussie kan bli upp till 15-16 år gamla ?   Vår Fancy Face var född juni 2004,         hon blev 16 1/2  år.  Somnade lugnt in deember 2020

 .